Tafsir & Taksir

Selasa, 6 Januari 2015 7:36 PM

SEKALI lalu kata tafsir dan taksir kedengaran hampir-hampir sama bunyinya. Sehingga demikian keraplah orang salah menggunakan kedua-dua patah kata tersebut.

Ada Perbezaan Nyata Antara Sosok Dan Susuk

Isnin, 24 November 2014 8:11 PM

PERNAH rencana saya tentang perbezaan kata sosok dan susuk dalam Dewan Siswa April 1992 menimbulkan pertanyaan beberapa orang pembaca sesudah mereka merujuk kepada kamus. Memang dalam Kamus Dewan ada kedua-dua bentuk 'sosok' dan 'susuk' yang diberi erti sama sehingga tidak dibezakan secara jelas kedua-dua kata itu.

Jangan Sisihkan Diri Di Pojok Dan Harap DiPujuk

Khamis, 29 Mei 2014 3:24 PM

KEDUA-DUA patah kata  - pojok dan pujuk - kadangkala mengelirukan pengguna bahasa disebabkan bentuk dan sebutannya hampir-hampir sama. Namun, maknanya lain sama sekali.

Lancong Tidak Sama Dengan Lancung

Selasa, 29 April 2014 6:47 PM

KATA-KATA yang dibincangkan kali ini adalah antara kata yang sering dikacaukan orang penggunaannya. Malah, ada kalangan pengguna bahasa Melayu yang tidak sedar akan wujudnya kata lancong bagi maksud "pergi melawat untuk bersenang-senang atau berehat-rehat".

Colek Dan Culik Ada Kalanya Mengelirukan

Isnin, 24 Februari 2014 7:48 PM

KEDUA-DUA patah kata ini – colek dan culik – juga ada kalanya mengelirukan pengguna bahasa Melayu.  Hal ini demikian disebabkan bentuk dan sebutan kedua-dua kata itu hampir-hampir sama.  Namun sebenarnya, maknanya lain sama sekali.

Di Manakah Bezanya Endah Dan Indah

Isnin, 24 Februari 2014 7:29 PM

DALAM bab ini, akan dibincangkan pula soal kata endah dan mengendahkan yang mendukung makna “peduli” dan “ mempedulikan”, atau “acuh”  dan “mengacuhkan”, ataupun “bena” dan “membenakan”.

  • Mukasurat 1 daripada 2

Lihat mukasurat:

iklan

iklan

Iklan