JIKA ada pulut kuning, mesti ada rendang, baru nampak serasi. Bagi yang masih tercari-cari resipi yang mahu dimasak pada pagi Hari Raya Aidilfitri, apa kata cuba resipi rendang daging istimewa ini. Rasanya pasti memikat selera anda sekeluarga. Bahan-bahan: 1 kg daging - potong kecil 2 pek kecil rempah kurma 1/4 cawan kerisik Santan - 1 biji kelapa Garam Gula melaka/gula ½ cawan air asam jawa/1-2 kpg asam 1 kiub ayam knorr - opsyenal Bahan kisar: 2 labu bawang besar 5 ulas bawang putih 5 batang serai 1 1/2 cm halia 1 1/2 cm lengkuas 15-20 biji cili kering Bahan mayang: 3 helai daun limau purut 1 helai daun kunyit Cara-cara: Tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau. Masukkan rempah kurma. Tumis lagi sehingga berbau. Rebus daging seketika. Masukkan daging bersama air rebusan, kacau rata. Biarkan 2-3 minit. Kemudian masukkan santan. Bila agak-agak daging dah lembut, masukkan air asam jawa, garam dan gula. Bila daging dah betul lembut, masukkan pula kerisik dan gaul rata. Masakkan sehingga kuah agak pekat. Akhir sekali masukkan daun yang dimayang dan dikacau seketika dan boleh tutup api.