SAMBAL kerang enak dimakan bersama nasi lemak. Tapi bagi yang inginkan kelainan, apa kata cuba resipi sambal kerang pedas masam manis yang enak dimakan bersama nasi putih atau pulut. Ia mudah dan cepat disediakan. Malahan, ia sesuai dihidangkan kepada tetamu yang hadir ke rumah terbuka Hari Raya Aidilfitri anda nanti. Bahan-bahan: 200 gm isi kerang Bahan untuk di kisar(bahan A) 3 senduk cili kisar 5 biji bwg kecik sebijik bwg merah sederhana. 5-6 ulas bawang putih sedikit halia Bahan-bahan lain: 1 biji bawang kuning hiris bulat2 Garam dan gula secukup rasa 1/2 inci belacan 1 batang serai di titik sedikit santan perahan jus asam jawa sedikit sos tiram sos cili sos tomato Cara Penyediaan: Kerang dibersihkan, dan dicelur seketika di dalam air panas mendidiih, kemudian di kopek kopek dan di ambil isinya. Kisar bahan A. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan hancurkan belacan, goreng hingga harum bau belacan Masukkan cili kisar dan tumis sambil masukkan serai tiik sehinga naik minyak. Masukkan jus asam jawa, sedikit santan garam, gula, sos tiram, sos cili dan sos tomato ,kacau hingga sebati. Masukkan isi kerang dan hirisan bawang, kacau rata hingga sedikit berkuah, jangan terlalu kering. Rasa dan matikan api. Sedia dihidangkan.