Bahan-bahan: 1kg daging & bahagian lemak 1 sudu besar lada hitam (kisar) 1 sudu besar jintan putih (kisar) 1 sudu besar jintan manis (kisar) 5 ulas bawang merah (kisar) 5 ulas bawang putih (kisar) 2 sudu kerisik 1 mangkuk air asam jawa 2 genggam cili kering 1 sudu teh serbuk kunyit Garam & gula secukup rasa 5 helai daun limau 2cm lengkuas 5 batang serai 5 sudu minyak masak Cara Penyediaan: 1- Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih hingga garing. 2- Masukkan cili, tunggu hingga garing. Masukkan sedikit air. 3- Masukkan lada hitam, kunyit, jintan manis, jintan putih, serai, lengkuas dan daun limau. Kacau. 4- Masukkan daging. Masak sehingga daging empuk/lembut. 5- Masukkan air asam jawa dan kerisik. 6- Tunggu hingga mendidih dan asam pedas daging tetel sedia untuk dihidangkan. Resipi sumbangan: Restoran Asam Pedas Hajah Mona, Melaka