KLANG: Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) di sini terpaksa mengurangkan bilangan pembedahan selepas 40 kakitangannya mengalami keracunan makanan pada tengah hari Khamis selepas satu mesyuarat bahagian. "Mereka telah memesan makanan dan minuman dari katerer luar dan mengalami simptom-simptom sebaik sahaja mengambilnya," kata seorang pentadbir hospital. Mesyuarat tersebut diadakan untuk pakar, doktor, jururawat dan kakitangan sokongan jabatan anestesiologi hospital itu. Kebanyakan 40 orang mengalami keracunan makanan adalah pakar perubatan, dan punca insiden dipercayai dari kari ayam dan roti jala yang dihidang oleh katerer. Menurut sumber lain, mereka yang mengalami keracunan makanan mengalami tekanan darah rendah, cirit-birit, muntah dan demam. "Beberapa kakitangan telah dimasukkan ke hospital di HTAR dan Hospital Shah Alam," kata sumber. Insiden itu menyebabkan pihak hospital terpaksa mengurangkan bilangan pembedahan pada Khamis dan Jumaat.