ASALNYA masakan yang dinamakan padang secara tidak langsung akan dianggap resipi dari seberang. Bagaimanapun, bagi penyampai berita Buletin Utama TV3, Azwaliza Azman, apa sahaja juadah boleh diubahsuai untuk menghasilkan hidangan mengikut citarasa tersendiri, seperti menu Ayam Padang ini. Bahan-bahan: Ayam Bawang Besar Bawang Putih Halia Serai Cili Boh Serbuk Kunyit Santan Garam Lada Hitam Daun Kunyit Daun Limau Bahan yang perlu dikisar: Labu Bawang Besar Bawang Putih Serai Caranya: Tumis dua sudu cili boh bersama bahan yang dikisar. Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak. Tambah satu sudu serbuk kunyit dan santan. Letak garam secukup rasa & biarkan seketika sehingga ayam benar-benar masak dan sebati dengan bumbu. Masukkan daun kunyit dan daun limau. Siap dihidangkan.