Sambal Terung Bersama Udang Geragau dan Petai Bakar Bahan-Bahan: 4 ulas bawang putih (cincang) 4 sudu besar cili merah kisar 30g udang geragau 3 biji terung panjang, dibelah dua (memanjang) 1 sudu teh serbuk belacan 1 sudu besar air asam jawa Garam, gula secukup rasa 1 papan petai 1 sudu teh serbuk kunyit 2 sudu besar minyak sayuran Penyediaan: 1- Gaul terung yang dibelah dua bersama garam. Goreng dalam minyak sehingga separa layu. Angkat terung. 2- Menggunakan kuali sama, tumis bawang putih dan cili kisar. Masukkan belacan. 3- Masukkan separuh udang geragau, kacau, tambah air asam jawa, garam dan gula. 4- Masukkan terung, kacau hingga sebati. 5- Goreng separuh lagi udang geragau hingga garing. Tabur atas terung. 6- Rebus petai hingga layu. Lumur petai dengan kunyit dan garam. 7- Bakar atas api hingga naik bau. Hidang bersama terung. Resipi sumbangan Datuk Chef Fazley Yaakob, daripada buku My Sucre Story terbitan MPH.