Pisang Berkaramel Bersama Sos Gula Melaka Butterscotch Bahan-Bahan: 4 biji pisang berangan (dihiris) 4 sudu besar gula melaka 2 sudu besar gula perang 1 sudu teh esen vanila 1 sudu besar mentega + 70g mentega 3/4 cawan krim putar Secubit garam Ais krim vanila Penyediaan: 1- Cairkan 1 sudu mentega dalam kuali tidak melekat. Terus masukkan pisang. 2- Goreng pisang satu sisi sahaja. Tabur gula perang, biar pisang disaluti karamel. 3- Letak pisang dalam pinggan. 4- Cairkan 70g mentega bersama gula melaka di dalam kuali leper. 5- Masukkan krim putar, vanila. Pukul hingga sebati. 6- Matikan api, masukkan garam. 7- Tuang sos ke atas pisang bersalut caramel. Tambah 1-2 skop ais krim vanila. Resipi sumbangan Datuk Chef Fazley Yaakob, daripada buku My Sucre Story terbitan MPH.