suria

Sebiji kurma banyak manfaatnya... Ini antara 6 kebaikan amalan memakan tamar

Buah kurma mempunyai pelbagai khasiat yang baik untuk kesihatan.

TIDAK berapa hari sahaja lagi, umat Islam di seluruh dunia akan menjalani ibadah puasa dan ia bakal menjadi Ramadan paling berbeza buat kita semua berikutan penyebaran virus Covid-19 yang sedang berleluasa.

Namun apa yang pasti, buah kurma tetap akan menjadi makanan wajib setiap kali tibanya Ramadan kerana ia bukan sahaja enak tetapi mempunyai pelbagai khasiat.

ARTIKEL BERKAITAN: PKP disambung, anda pula gemar mengunyah tak kira waktu... ikut cara betul elak tabiat makan memudaratkan kesihatan

Kurma kaya dengan nutrisi yang baik untuk tubuh anda, malah ia mengandungi lebih banyak kalori dan karbohidrat.

Ia juga mengandungi vitamin, mineral dan serat serta antioksidan yang dapat menjauhkan anda daripada pelbagai penyakit berbahaya.

Berikut adalah enam manfaat kurma yang dibuktikan secara sainstifik.

Kurma bukan sahaja enak tetapi mempunyai khasiat termasuk mengelakkan sembelit. 

1. Sumber serat untuk melancarkan pencernaan

Kurma merupakan sumber serat yang baik untuk tubuh kita terutama bagi saluran pencernaan dan mencegah masalah sembelit. Kajian mendapati, individu yang makan tujuh biji kurma setiap hari akan membuang air besar secara teratur.

2. Mengawal gula dalam darah

Kurma mempunyai rasa manis dengan kandungan fruktosa yang baik untuk tubuh. Fruktosa merupakan jenis gula semula jadi pada buah.

Kandungan gula itu serta serat yang tinggi dalam kurma sangat bermanfaat untuk mengawal gula dalam darah. Serat mencegah kadar gula dalam darah melonjak terlalu tinggi selepas makan.

3. Kaya antioksidan

Kurma mengandungi antioksidan yang dapat mencegah pelbagai penyakit kronik. Fungsi antioksidan melindungi sel-sel dalam tubuh daripada radikal bebas.

Antioksidan yang terkandung dalam kurma dikenali sebagai flavonoid cukup baik untuk mengurangkan risiko diabetes, alzheimer dan kanser.

Kurma biasanya dinikmati ketika bulan Ramadan. 

4. Meningkatkan kesihatan otak

Kajian menunjukkan kurma dapat mengurangkan inflamasi pada otak serta mengurangkan risiko penyakit seperti alzheimer serta pembentukan plak pada otak. Ia juga meningkatkan daya ingatan.

5. Menjaga kesihatan tulang

Bukan susu sahaja baik untuk tulang tapi begitu juga kurma! Ini kerana ia mengandungi mineral iaitu fostor, kalium, kalsium dan magnesium yang dapat mencegah penyakit tulang seperti osteoporosis.

6. Mengatasi masalah seksual

Kurma juga baik untuk kesihatan seksual - kadar estradiol dan flavonoid pada kurma meningkatkan jumlah dan kualiti sperma kaum lelaki.

Ramadan, Kurma, Antioksidan, Serat

Artikel Lain