PISANG goreng untuk sajian waktu petang pada hari ini diolah menjadi pisang goreng keju. Jika dulu mungkin ada yang baharu pertama kali mendengar makanan yang popular di Tawau, Sabah ini. Tapi kini tidak lagi kerana ia menjadi sebutan dalam kalangan penggemar pisang goreng. Jika anda berhasrat untuk menyediakan pisang goreng keju sebagai hidangan pencuci mulut, cubalah resipi ini. Bahan-bahan: Pisang Tepung gandum Tepung beras Sebiji telur Satu sudu butter Secubit garam Serbuk kunyit Minyak masak Air Garam Bahan-bahan untuk sos (topping) Keju cheddar (diparut) 1 sudu besar susu pekat manis Satu sudu besar butter Cara membuatnya: Tepung gandum dan tepung beras dicampurkan dalam satu bekas. Masukkan air dan telur serta serbuk kunyit. Masukkan sesudu butter didalam bancuhan tepung tadi serta sedikit garam. Masukkan pisang ke dalam bancuhan tepung, dan goreng seperti biasa, serta toskan. Di dalam kuali yang lain bubuh sedikit butter, sedikit keju yang telah diparut dan 1 sudu susu pekat manis. Kemudian masukkan pisang dan gaul rata. Dah gaul rata masukkan dalam pinggan dan taburkan keju cheddar. Sedia untuk dihidang.