Bagi si ibu pastinya sesuatu yang membanggakan jika juadah yang dihidangkan digemari.
Stew Ayam
Bahan:
500 gm isi ayam - dipotong sederhanan
150 gm lobak merah - dipotong dadu
2 biji bawang besar - dipotong dadu
1/2 tin kacang peas
4 biji tomato - dicincang
1/2 cawan air sejuk dan 1 sudu besar tepung jagung - dilarutkan
2 kiub pati ayam dan 2 cawan air mendidih - dilarutkan
2 sudu besar mentega
2 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu besar cuka
Garam secukupnya
Bahan rempah:
3 sm kulit kayu manis
6 kuntum bunga cengkih
3 niji buah pelaga
10 ulas bawang merah - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
1 sm halia - dikisar
Cara:
Gaulkan ayam dengan bahan kisar dan perap sekejap.Panaskan mentega dalam periuk, tumiskan isi ayam hingga wangi. Masukkan dua cawan air dan larutan kiub pati ayam. Bila mendidih masukkan bahan rempah. Masukkan kentang dan lobak merah. Bila empuk masukkan tomato, kacang peas, bawang besar dan cuka. Kemudian masukkan larutan tepung jagung ke dalam stew.Biarkan sebentar baru angkat.