KERUTUK adalah antara masakan istimewa di Kelantan. Kebiasaannya, isi ayam, itik serati atau daging menjadi pilihan untuk hidangan ini. Namun, untuk kelainan apa kata cuba kerutuk salmon yang pastinya menambah selera anda. BAHAN-BAHAN: ½ ekor ikan salmon ½ biji lemon-perah Garam 2 cawan santan pekat 2 sudu besar kerisik Gula dan garam Minyak KUAH KISAR: 3 ulas bawang merah 3 ulas bawang putih 4 cm halia 4 cm lengkuas 3 sudu besar serbuk kerutuk 4 sudu besar sos tomato CARA MENYEDIAKAN: 1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak. 2. Masukkan garam dan gula. 3. Tuangkan santan dan biarkan mendidih sehingga pekat. Masukkan pula kerisik. 4. Masukkan gula dan garam. 5. Perahkan lemon pada salmon dan taburkan sedikit garam. 6. Bungkus dengan gulungan aluminium dan kukus 10 minit sahaja. 7. Tuangkan kuah kerutuk.