Donat Sos Santan Karamel Bahan-Bahan: 1 cawan susu segar + 1 sudu besar jus lemon 1 biji telur 2 sudu teh ragi kering segera + 1/4 cawan air suam 1/2 cawan gula 3 1/2 cawan tepung gandum 1/4 cawan mentega 500ml minyak sayuran untuk menggoreng 1 sudu teh serbuk kayu manis + 1/2 cawan gula kastor Garam secukup rasa Penyediaan: Donat 1- Tuang jus lemon ke dalam mangkuk. Tuang susu di atasnya. Biar 10 minit. 2- Tuang ragi kering ke dalam air suam, tunggu beberapa minit. 3- Kacau tepung, gula, garam. Sediakan ruang kosong di tengah adunan. 4- Masukkan telur, campuran ragi. 5- Adunkan sedikit demi sedikit susu bersama jus lemon sehingga doh terbentuk. 6- Uli sehingga separa sebati. Masukkan mentega, adun hingga sebati. 7- Buat adunan berbentuk bebola besar. Masukkan ke dalam mangkuk, tututp guna kain lembab, biar ia naik selama satu jam. 8- Selepas sejam, uli dan leperkan doh. Guna pemotong donal untuk hasilkan kepingan donat. 9- Panaskan minyak. Goreng hingga warna perang. 10- Tos, salut dengan gula kastor dan serbuk kayu manis. 11- Hidang bersama sos karamel santan. Sos 1- Cairkan mentega bersama gula perang di dalam periuk leper. 2- Masukkan santan, kacau sehingga pekat dan sebati. Resipi sumbangan Datuk Chef Fazley Yaakob, daripada buku My Sucre Story terbitan MPH.