TIDAK ramai tahu bahawa ketupat sotong adalah hidangan unik dan popular di Terengganu. Ia berbeza dengan ketupat-ketupat lain kerana beras pulut yang sudah dimasak dimasukkan ke dalam sotong. Nak tahu macam mana rasanya, apa kata cubalah resipi ini untuk menu berbuka puasa anda. Bahan-bahan: Beras pulut - 250 gram Sotong saiz sederhana - 500 gram Santan segar - 300 ml Potongan bawang merah - 50 gram Potongan halia - 30 gram Satu sudu makan halba Satu sudu teh garam Satu sudu makan gula Satu sudu makan tepung jagung Cara penyediaan: - Basuh beras pulut sehingga bersih dan rendam sekurang-kurangnya empat jam, lebih elok direndam semalaman. - Kukus beras pulut selama 20 minit sehingga hampir masak. - Bersihkan sotong - Apabila pulut sudah sejuk, basahkan tangan sedikit dan bentukkan dalam bentuk bebola kecil. - Masukkan kepalan pulut berkenaan ke dalam sotong sehingga 3/4 penuh. - Masukkan semua bahan dalam periuk kecuali gula, garam dan tepung jagung. - Masukkan air jika perlu untuk memastikan sotong tenggelam sekurang-kurangnya 3/4. - Apabila mendidih, perlahankan api. - Tambah garam dan gula untuk melaraskan rasa. *Kredit: Pullman Hotels & Resorts.