suria

Ayam masak kicap ‘meletop’ buat anda bertambah nasi

Ayam masak kicap sungguh menyelerakan.

AYAM masak kicap antara menu yang selalu menjadi pilihan bagi si tukang masak.

Lain orang lain caranya untuk menyediakan ayam masak kicap ini.

Apa kata kali ini anda cuba resepi istimewa ayam masak kicap ini kerana terdapat bahan tambahan dalam masakan ini.

ARTIKEL BERKAITAN: Goreng ayam bukan sekadar lumur serbuk kunyit, ini cara betul!

Bahan-bahan

Seekor ayam

Sebiji bawang besar (dihiris)

3 biji bawang putih dan 3 bawang merah dan 4 biji cili padi (dikisar)

Cili kisar 3 sudu (ikut tahap kepedasan)

Seinci halia (dihiris)

2 biji lada besar (belah empat)

Rempah 4 sekawan (kayu manis 1, biji pelaga 2, bunga lawang 1, cengkih 4)

Sos cili 1 sudu besar

Sos tomato - 2 sudu besar

Kicap manis - 4 sudu besar

Kicap pekat - 3 sudu besar

Sos tiram - 2 sudu besar

Daun kari (setangkai)

Cara memasak:

1. Goreng ayam separuh masak

2. Selepas ayam diasingkan, tumis bawang merah dan putih bersama rempah

3. Masukkan halia dan biarkan hingga naik bau.

4. Masukkan cili giling, biarkan sehingga naik bau. Masukkan semua sos dan sedikit air.

5.Masukkan ayam, gaulkan sehingga sebati dan masukkan bawang besar dan daun kari dan cili besar.

6. Kacau sehingga sebati selama dua minit. Siap!

Ayam masak kicap, Meletop, resipi, sedap

Artikel Lain