BAGI anda yang berasal dari negeri Terengganu, juadah sambal sotong sumbat pulut pastinya antara menu wajib disediakan pada Aidilfitri. Jika anda baharu pertama kali terdengar menu ini, apa kata cubalah resipi istimewa ini. Bahan-bahan: 500 gram sotong 1 cawan beras pulut - direndam selama sejam Bawang besar, bawang putih, sedikit halia dan cili kering - dikisar Hirisan bawang bawang besar Dua sudu cili sos Dua sudu kicap sos ABC 1 kotak santan paket kecil Cara Penyediaan: Masukkan beras pulut ke dalam perut sotong. Panaskan minyak, masukkan hirisan bawang. Kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi, tumis sehingga naik minyak. Selepas itu masukkan santan dan biarkan mendidih. Masukkan sotong yang telah disumbat dengan beras pulut tadi. Tutup kuali supaya beras pulut tadi cepat masak. Angkat dan sedia dihidangkan.