suria

Ketahui 4 cara simpan coklat dengan betul... tahan lebih lama, tak menjejaskan rasa

Coklat perlu disimpan dengan betul supaya dapat dinikmati tanpa sebarang perubahan rasa.

SNEK serta coklat antara makanan yang sering kita lihat dihidangkan di majlis-majlis atau sambutan tertentu.

Tetapi anda pasti tidak akan menghabiskan coklat sekali gus dalam sehari, memandangkan makanan itu mengandungi kandungan gula tinggi.

ARTIKEL BERKAITAN: Mahu bangkitkan mood dalam masa 30 saat? Anda boleh cuba 5 cara ini

Sekiranya coklat masih ada baki atau stok banyak, anda harus menyimpannya dengan betul supaya ia boleh dinikmati untuk beberapa hari kemudian.

Kualiti coklat perlu dijaga agar tidak berlaku perubahan rasa dan warna. Berikut cara penjagaan coklat:

1. Simpan pada suhu 16-21 darjah celcius

Sebaik-baiknya, coklat hendaklah disimpan di tempat yang sejuk, kering, gelap atau di tempat yang mempunyai pendedahan minimum kepada cahaya.

Menurut The Spruce Eats, coklat harus disimpan pada suhu konsisten 60-70 darjah Fahrenheit (16-21 darjah Celsius).

Selain itu, disarankan kawasan penyimpanan mempunyai tahap kelembapan hanya 50 peratus bagi mengelakkan risiko pengeluapan kerana air boleh menyebabkan coklat reput.

2. Simpan di peti sejuk dalam keadaan tertentu

Harus diakui, tidak semua isi rumah mempunyai penghawa dingin, malah menyimpan coklat di rak makanan dapur jelas menjadikan coklat cair dengan cepat.

Seperti yang dilaporkan oleh Serious Eats, coklat hendaklah diletakkan dalam bekas bertutup rapat sebelum memasukkannya ke dalam peti sejuk.

Kerana suhu peti sejuk adalah kawasan yang sangat lembab yang merosakkan makanan, lebih-lebih lagi apabila menyimpan coklat tanpa ditutup.

3. Letakkan dalam bekas tertutup

Walaupun disimpan di luar peti sejuk, anda perlu meletakkan coklat dalam bekas tertutup, terutamanya jika coklat sudah terbuka.

Secara teorinya, coklat mudah menyerap bau atau bau objek di sekelilingnya, seperti bawang putih atau rempah ratus.

Kebiasaannya, oksigen atau udara adalah musuh pelbagai makanan dan boleh meresap atau menarik bau yang tidak diingini.

4. Beri perhatian kepada masa penyimpanan

Coklat mempunyai banyak jenis justeru masa penyimpanannya juga berbeza.

Ini kerana, setiap makanan yang diproses dalam bungkusan memiliki tarikh luput yang telah disediakan, dan pengguna disarankan untuk memeriksa tarikh akhir makanan yang dikonsumsi.

Tetapi secara amnya, coklat susu (milk chocolate) boleh bertahan sehingga setahun, manakala coklat gelap (dark chocolate) sehingga 2 tahun.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Artikel Lain