MENIKMATI kerabu sesuatu yang menyegarkan kerana ia dihasilkan daripada sayur-sayuran. Bagaikan ulam-ulaman, kerabu juga dapat membuka selera sesiapa sahaja, terutama pada bulan Ramadan ini.
Bahan:
200 gm kacang botor – dipotong setengah inci tebal
100 gm taugeh
4 sudu kelapa parut (putih sahaja)
1 ulas bawang besar – dimayang
5 biji cili api – dimayang
1 biji cili merah – dimayang
1/2 kuntum bunga kantan – dimayang
1/3 sudu teh garam
1 sudu makan gula
1 biji limau nipis diperah – ambil airnya (kalau tidak suka masam
gunakan 1/2 biji sahaja. Begitu juga dengan gula, boleh tambah atau
kurangkan mengikut cita rasa sendiri.)
Cara:
Kacang botor, taugeh, bahan-bahan yang telah dimayang dimasukkan ke dalam bekas, tambahkan kelapa parut, gula, garam dan air limau. Gaul rata dan hidangkan.