PERNAHKAH anda terasa lemau atau pening kepala sejurus selepas makan? Ini terjadi apabila paras glukosa (gula) dalam darah meningkat akibat makanan yang anda ambil, terutamanya karbohidrat atau gula. Situasi itu menyebabkan tubuh anda akan melalui beberapa proses untuk mengawal dan menguruskan lonjakan ini. Jika mengambil karbohidrat terlebih dahulu, pankreas akan 'terkejut' dengan lonjakan gula dalam darah yang mendadak. Oleh itu, penting untuk memulakan hidangan dengan makanan yang tidak memberi kesan besar kepada paras gula dalam darah. Menerusi akaun YouTube @GlucoseRevolution, seorang pakar biokimia, Jessie Inchauspé, berkongsi urutan pengambilan makanan yang terbaik untuk mengurangkan kenaikan gula dalam darah. Makanan tinggi serat seperti brokoli, bayam dan kacang panjang dapat melindungi sistem pencernaan. -Gambar hiasan. 1. Mulakan dengan sayur-sayuran Menurut Jessie, sayur-sayuran yang kaya dengan serat dapat melambatkan penyerapan gula dalam darah. "Sayur-sayuran sangat berkesan dalam melindungi sistem pencernaan. "Dengan makan sayur terlebih dahulu, serat dalam sayuran melambatkan penyerapan gula ke dalam aliran darah. Ia mengurangkan risiko lonjakan gula dalam darah selepas makan," ujarnya. Memulakan hidangan dengan sayur juga dapat membantu mengawal selera makan dan mengelakkan kita daripada makan berlebihan. Antara contoh hidangan yang disyorkan ialah salad hijau tanpa dressing yang berlebihan serta sayur kukus seperti brokoli, bayam atau kacang panjang. Sarapan berprotein tinggi dapat membantu meningkatkan rasa kenyang. -Gambar hiasan. 2. Ambil protein Seterusnya mengambil protein dapat membantu meningkatkan rasa kenyang dan menyokong kestabilan paras gula dalam darah. Jessie juga menggalakkan sewaktu sarapan pagi, disarankan untuk makan makanan yang berprotein tinggi dan bukan bergula tinggi. Antara contoh hidangan ialah ayam, ikan dan daging tanpa lemak. Selain itu, anda juga boleh mengambil tauhu, tempe atau telur bagi pilihan vegetarian. Untuk pengetahuan, protein dan serat membuatkan anda kenyang lebih lama berbanding karbohidrat. Secara tidak langsung ini dapat mengurangkan keinginan untuk makan berlebihan. Beras perang mengandungi kandungan serat lebih tinggi. -Gambar hiasan. 3. Karbohidrat kompleks Selepas protein, anda boleh mengambil karbohidrat kompleks seperti beras perang, quinoa atau ubi keledek. Ia membantu menyediakan tenaga secara perlahan tanpa menyebabkan lonjakan gula dalam darah yang mendadak. Makanan yang perlu dikurangkan atau dielakkan ialah karbohidrat ringkas seperti nasi putih atau makanan berasaskan tepung yang diproses, jika ingin menjaga kestabilan gula dalam darah. Epal kaya dengan serat, terutamanya serat larut yang dikenali sebagai pektin. -Gambar hiasan. 4. Manisan dan buah-buahan Jika perlu, anda boleh mengambil manisan dan buah-buahan pada akhir hidangan. Elakkan daripada mengambil makanan seperti kek atau donut pada pemulaan hidangan. Antara pilihan sihat ialah buah dengan indeks glisemik rendah seperti epal, oren atau beri. Untuk manisan pula, anda boleh mengambil manisan yang bergula rendah atau tanpa tambahan gula. Tips tambahan untuk makan dengan sihat: - Kunyah makanan secara perlahan untuk membantu penghadaman dan memberi masa kepada otak untuk menerima isyarat kenyang. - Elakkan minum terlalu banyak air semasa makan kerana ia boleh mencairkan enzim penghadaman. - Amalkan saiz hidangan yang sesuai untuk mengelakkan makan berlebihan. Dengan mengikuti urutan makan yang betul, bukan sahaja kesihatan tubuh akan lebih terjaga, malah penghadaman dan pengawalan gula darah juga dapat diperbaiki. Amalkan cara makan yang sihat untuk kehidupan yang lebih berkualiti! Jadilah sebahagian daripada geng mStar! Follow kami di Telegram, Twitter, TikTok, Facebook, Instagram dan YouTube